Eros en Mystiek

Motto

Thomas, de apostel, Russische icoon
Thomas, de apostel, Russische icoon

Jezus zei: ‘Velen staan voor de deur, maar het zijn de eenlingen die het bruidsvertrek zullen binnengaan.’ Thomas evangelie, logion 75.

’De verlossing vindt plaats in het bruidsvertrek.’ Het evangelie van Philippus.

Shakyamuni Boeddha zei : Alle boeddhas en bodhisattvas wonen in de beoefening en maken deze tot hun heilige baarmoeder. Op deze wijze maken alle boeddhas en bodhisattvas deze vier woningen van aandacht tot hun heilige baarmoeder. Weet dat deze heilige schoot van de bodhisattvas van verlichting gelijk is aan die van de boeddhas en dit is de heilige baarmoeder van wonderbaarlijke verlichting.'  Dogen Zenji, Shobogenzo 73, de zevenendertig vleugels van verlichting.

Het bruidsvertrek is de ziel. Interessant is dat dit begrip niet alleen in de mystieke tradities gebruikt wordt maar ook in de neurologie.De thalamus (afgeleid van het Griekse θάλαμος = slaapkamer) is een belangrijke hersenkern. Samen met de hypothalamusen de daaraan hangende hypofyse, wordt het gerekend tot het diencephalon(tussenhersenen). Het is een, evolutionair gezien, zeer oude hersenkern. De thalamus is het verbindingsstation in de hersenen. Hier wordt de informatiestroom tussen het perifere zenuwstelsel en de hogere lagen van de hersenen gecoördineerd. Een belangrijke kern in de thalamus is bijvoorbeeld het corpus geniculatum laterale, dat een cruciale rol speelt bij het overbrengen van informatie van de ogen naar de hersenen. Aldus Wikipedia onder het trefwoord thalamus.]

 

Thomas en Johannes tekst
Evangelie van Thomas en het Geheime Boek van Johannes